Niektóre leki przeciwzapalne mogą zwiększyć ryzyko zawału w czasie przeziębienia

3 lutego 2017, 07:16

Używanie w czasie przeziębienia czy chorób grypopodobnych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) zwiększa ryzyko zawału.



W dziejach życia takiej nici DNA jeszcze nie było

20 stycznia 2017, 11:15

Naukowcy z PAN-u odcisnęli fragment pojedynczej nici DNA. Otrzymany negatyw pozostawał chemicznie aktywny i był zdolny do przyłączania odpowiednich zasad nukleinowych tworzących kod genetyczny.


Nadciśnienie chroni najstarszych z najstarszych przed demencją?

17 stycznia 2017, 12:18

Wystąpienie nadciśnienia na późniejszych etapach życia wiąże się z niższym ryzykiem demencji po dziewięćdziesiątce.


Tygrysy znowu mogą żyć w Azji Centralnej

17 stycznia 2017, 11:34

Tygrys kaspijski, jeden z największych kotów, jakie kiedykolwiek chodziły po Ziemi, jest od kilkudziesięciu lat uważany za wymarłego. Istnieje jednak szansa, że gatunek ten można przywrócić, wykorzystując w tym celu niemal identyczny genetycznie podgatunek


Mikrobiom wskaźnikiem raka endometrium

9 stycznia 2017, 13:14

Mikrobiom macicy i pochwy pacjentek z rakiem błony śluzowej trzonu macicy (endometrium) jest różny od mikrobiomu innych kobiet.


Długotrwały wpływ diety śródziemnomorskiej na mózg

9 stycznia 2017, 11:54

Starsi ludzie, którzy przestrzegają diety śródziemnomorskiej, zachowują większą objętość mózgu niż seniorzy podchodzący do diety mniej restrykcyjnie.


Od niedoboru głowa boli

5 stycznia 2017, 11:32

Niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko chronicznego bólu głowy.


Diagnoza potwierdzona po 230 latach

27 grudnia 2016, 12:48

Lekarze z Royal Marsden Hospital potwierdzili diagnozę postawioną 230 lat temu przez twórcę naukowej chirurgii - Johna Huntera.


Naukowcy ze Świerka pomagają w badaniu szyn kolejowych

22 grudnia 2016, 10:33

Naukowcy z Narodowego Centrum Badań Jądrowych (NCBJ) wykonują we współpracy z Instytutem Kolejnictwa (IK) kompleksową ocenę jakości i bezpieczeństwa szyn kolejowych.


Przetworzone mięso prowadzi do pogorszenia objawów astmy?

21 grudnia 2016, 13:53

Duże spożycie wędzonego i przetworzonego mięsa, np. szynki czy salami, wiąże się z pogorszeniem objawów astmy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy